9.2 Regels en gevolgen van teveel verzuim (ongeoorloofd afwezig)

Je bent jonger dan 18 jaar en: 

  1. Je bent afwezig zonder afmelding. 
    Dezelfde dag neemt de school contact met je ouders/wettelijke vertegenwoordigers op om te horen waarom je afwezig bent. Dit wordt in jouw persoonlijke studentendossier vastgelegd.
  2. Je bent 8 klokuren ongeoorloofd afwezig binnen twee weken.
    Jij en je ouders ontvangen een mail met een waarschuwing, omdat je ongeoorloofd afwezig bent geweest. Je wordt uitgenodigd voor een gesprek met de studieloopbaanbegeleider. 
  3. Je bent 16 klokuren ongeoorloofd afwezig binnen vier weken. 
    De administratie stuurt jou en je ouders/verzorgers een e-mail over je verzuim. De school is wettelijk verplicht dit te melden bij het digitale verzuimloket van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). De leerplichtambtenaar ontvangt hiervan een melding en kan jou en je ouders/verzorgers uitnodigen voor een gesprek.
  4. Je bent voor de tweede of meerdere keren 16 klokuren ongeoorloofd afwezig binnen vier weken. 
    De administratie stuurt iedere keer een e-mail naar jou en je ouders/verzorgers over je verzuim. De leerplichtambtenaar ontvangt deze melding ook en zal jou en je ouders/verzorgers uitnodigen voor een gesprek. Een boete of een officiële waarschuwing kunnen het gevolg zijn.
  5. Je bent vier aaneengesloten lesweken (28 kalenderdagen) ongeoorloofd afwezig. 
    De administratie stuurt jou en je ouders/verzorgers een e-mail over dit langdurig relatief verzuim. De leerplichtambtenaar ontvangt ook een melding en de kans is groot dat er sancties opgelegd kunnen worden, zoals een proces verbaal. 

Je bent 18 jaar of ouder (tot 23 jaar) en je hebt nog geen startkwalificatie:

  1. Je bent afwezig zonder afmelding. 
    Dezelfde dag wordt dit in jouw persoonlijke studentendossier vastgelegd.
  2. Je bent 16 klokuren ongeoorloofd afwezig binnen 4 weken. 
    Wanneer je binnen 4 werkweken 16 klokuren afwezig bent zonder geldige reden, krijg je een waarschuwing en ga je in gesprek met jouw studieloopbaanbegeleider. 
  3. Het verzuim houdt aan. 
    Dan volgen er vervolggesprekken met jou, eventueel in het bijzijn van je ouder(s)/verzorger(s) samen met de studieloopbaanbegeleider. Levert dit geen verbetering op dan kan de studieloopbaanbegeleider besluiten jou te melden bij DUO (interventiemelding). In dat geval kan Techniek College Rotterdam je na uitstroombegeleiding uitschrijven. DUO kan besluiten je studiefinanciering stop te zetten en je OV-kaart in te trekken.